Facebook

Op deze pagina staan in het kort de meest recente berichten weergegeven van de openbare Facebooksite Nederlandse Malacologische Vereniging – Discussieplatform. Klik Bekijk op Facebook onder het bericht om naar het hele bericht te gaan.

 

Hoi allemaal
Volgende week vertrek ik naar de Dominicaanse republiek. Nu wil ik hier graag landslakken zoeken. Iemand een idee waar ik literatuur kan vinden of Soortenlijsten? Alvast dank!
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

De rechter is een wijde mantel. Maar het fragment links is gevonden bij Dreischor gemaal op 16 meter diep. Ziet er vers uit en heeft ondanks het forse formaat nog duidelijk stekels.
Een bonte mantel of toch een andere?
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

PERSBERICHT: Duikers komen aanstaande zondag terug in Scheveningen met nieuws over nieuwe soorten voor Nederland

Rebecca Reurslag | 23 juni 2017

23 juni 2017

PERSBERICHT

Namens Stichting Duik de Noordzee Schoon en Stichting De Noordzee

Duikers komen aanstaande zondag terug in Scheveningen met nieuws over nieuwe soorten voor Nederland

Doggersbank, 22 juni – Tijdens de 10-daagse “Expeditie Noord” van Stichting Duik de Noordzee Schoon duikt het expeditieteam al een aantal dagen op de Doggersbank. Dit meest afgelegen natuurgebied ligt meer dan 350 kilometer ten noorden van het vaste land in het meest noordelijke stukje Nederland. Tijdens de expeditie zijn een aantal spannende, kleurrijke nieuwe diersoorten voor Nederland ontdekt. Bij aankomst in de haven van Scheveningen op zondag 25 juni zal het team deze nieuwe diersoorten presenteren. Ook een record hoeveelheid verwijderde spooknetten en plastic wordt aan land gebracht.

‘Geweldig om te zien hoeveel netten er tot nu toe geborgen zijn en natuurlijk alle nieuwe en bijzondere diersoorten die we zijn tegen gekomen. De Noordzee laat zich van zijn beste kant zien!’ Ben Stiefelhagen, expeditieleider

Expeditie Noord 200 mijlen van de Nederlandse kust

De expeditie is een initiatief van Stichting Duik De Noordzee schoon in samenwerking met Stichting De Noordzee. Het expeditieteam bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren duikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 45 meter diepte in koud, stromend water met wisselend zicht (2 tot 25 meter). Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. Het is de 11de expeditie die de stichting organiseert. Stichting Duik De Noordzee Schoon wil het belang van natuurlijke en kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten en degelijk beleid afdwingen. Wrakken en stenen fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren, er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op deze harde substraten. Het zijn bovendien tijdscapsules van groot cultuurhistorisch belang. Sinds 2011 organiseerde de stichting al tien succesvolle expedities naar verschillende gebieden in de Noordzee.
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

Ik moest even naar de garagebox en struikelde bijna over de slakken. Wellicht ook leuk voor slak snap of hoe dat ook mag heten. ... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

Dag allemaal,
Sinds vandaag ben ik lid van de NMV. Ik ben Maarten Lubbers en ik studeer Biologie in Leiden. Daarnaast ben ik werkzaam als Junior honorair Conservator (afdeling malacologie) bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Ik ben momenteel bezig met het schrijven van een artikel over Xenophoridae voor in de Straatgras. Hiervoor heb ik een foto nodig van een Xenophoridae schelp met een door mensen gefabriceerd object (bijvoorbeeld een bierklipje). Heeft u zo'n schelp in de collectie?
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

In het AD (online) vandaag. Ik wist niet dat ze konden zwemmen :). En de kokkel is onverwachts gepromoveerd tot gedoornde hartschelp. Maar ja, het staat in de krant, dus dan moet het wel waar zijn.

Wat zwemt er in onze Noordzee?
Wat hebben een geaderde stekelhoren, een gewone trapgevel en een pelikaansvoet met elkaar te maken? Wanneer je een duik neemt in de Noordzee, heb je waarschijnlijk geen idee dat het alle drie diertjes zijn die om je heen zwemmen.

www.ad.nl/binnenland/wat-zwemt-er-in-onze-noordzee~a7a21e61/
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

Amfibie versus weekdier... De eerste was sterker. Hoewel, het verorberen van deze naaktslak ging met horten en stoten (gisteravond in mijn tuin). ... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

Momenteel sta ik met mijn caravan in Nieuwersluis aan de Vecht. Zowel aan de voor als achterzijde een sloot met diverse soorten van de familie Planorbidae - Posthoornslakken. ... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook