Nederlandse Malacologische Vereniging

Nieuwe Basisgids Landslakken

Op zaterdag 21 oktober 2017 verschijnt de nieuwe KNNV ‘Basisgids Landslakken’. Deze basisgids, van de hand van Bert Jansen, is een compacte, handzame versie van het landslakkengedeelte van diens eerder verschenen ‘Veldgids Slakken en Mossels’. De basisgids is gericht op eenvoudige en praktische identificatie van landslakken in het veld. Een handige “soortenwijzer” en “matenwijzer” zetten je meteen op het goede spoor en voorkomen onnodig bladeren. De gids is boordevol foto’s van slakken, zoveel mogelijk levend in hun natuurlijke omgeving gefotografeerd, en voorzien van een korte beschrijving. Een gids boordevol handige tips voor waarneming en determinatie in het veld, met talloze kleurenfoto’s en schematische illustraties, en veel informatie over kleur, grootte en vorm, habitat, voorkomen, verspreiding en ecologie. Meer dan 100 soorten slakken in 136 pagina’s gids.

Bert Jansen is – zoals gezegd – de auteur van de ‘Veldgids Slakken en Mossels’, ook verschenen bij de KNNV, en van het boek ‘Kruipende huisjes’, over de malacofauna van Flevoland. Hij verzamelt al vanaf zijn veertiende slakken en schelpen en hij is actief bij de Nederlandse Malacologische Vereniging.

Prijs: € 21,95

ISBN: 9789050116275

Formaat: 16,5 x 24 cm

Ledenkorting voor KNNV-leden: 10 %

<Bron: website KNNV>

Meer informatie over de presentatie van de nieuwe  Basisgids Landslakken vindt u hier.

Deel, mail of print dit artikel:

5 thoughts on “Nieuwe Basisgids Landslakken

 1. Robert Bekenkamp

  Goedendag
  Ik heb het betreffende boek aangeschaft en doorgenomen.
  Ik zit met het volgende in de balkjes bij de beschrijvingen wordt gesproken over hoogte en breedte.
  Mijn vraag is wat wordt er met de hoogte van een slak bedoelt en wat met de breedte?
  Een tekening met daarin aangegeven hoe je de breedte en hoogte meet zou voor mij een stuk duidelijkheid geven.

  1. Jaap (J.H.) de Boer Bericht van de auteur

   Beste Robert, sorry voor mijn late reactie, ik zie je bericht nu pas. De boodschap is duidelijk. Ik stuur je bericht door naar de auteur van het boek, Bert Jansen en vraag hem te reageren.

 2. Jaap de Boer

  Dag Robert, hier een reactie namens Bert Jansen, de auteur van de Basisgids Landslakken: “Ik heb de tekst in het boek nog even nagekeken. Het lijkt inderdaad wat onduidelijk, maar ik heb er mee willen zeggen dat ik de maximale maat heb aangegeven in het overzicht. Bij een Clausilia is dat de hoogte en bij een schijfvormig huisje zoals het Boerenknoopje is dat de breedte. Het is dus eigenlijk minder belangrijk wat onder hoogte of breedte wordt verstaan. Maar het was wellicht beter geweest omdat nog specifiek te omschrijven. In de veldgids wordt dit verduidelijkt middels een tekening.”
  Ik hoop dat je vraag op deze manier beantwoord is. Voor Bert is het inmiddels dus duidelijk dat er op dit punt verwarring kan ontstaan. Dank voor je bijdrage.

  1. Robert Bekenkamp

   Mijn reactie is nu ook wat later.
   Maar de tekening uit de veldgids geeft een duidelijker beeld en daar was ik op naar zoek.
   Dus misschien handig om in de nieuwe uitgaven deze tekening ook te plaatsen.

   1. Jaap (J.H.) de Boer Bericht van de auteur

    Dag Robert, ik vermoed dat Bert dat ook zal doen. Ik je tip in elk geval aan hem doorgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *