Freek van der Kruk

Freek van der Kruk en zijn dochter, met buit.

Mijn naam is Freek van der Kruk. Ik ben 39 jaar oud, geboren en getogen in Rotterdam en woon samen met mijn vrouw en dochter in Alblasserdam. In het dagelijks leven ben ik Financial Controller bij de offshore divisie van een energy logistics bedrijf in Rotterdam.

Sinds ik mij kan herinneren ben ik al bezig met schelpen. Als klein kind begon het met emmertjes schelpen mee naar huis zeulen. Mijn eerste echt serieuze verzamelmoment was strandjutten met mijn opa op Hoek van Holland na een flinke storm. Mijn verzameling breidde daarna snel uit met schelpen van familieleden en uit souveniermandjes die ik met mijn beperkte literatuur op naam probeerde te brengen.

In 2006 richtte ik het Schelpenforum op en kwam zo in contact met veel andere verzamelaars en de NMV en begon beurzen te bezoeken. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open. Sindsdien heb ik de collectie aardig uitgedund en probeer ik me te specialiseren in Strombidae, Muricidae, Pectinidae en Cardiidae, al blijven er vaak mooie andere soorten aan mijn vingers plakken.

Mijn vrouw en dochter verzamelen ook, al is het niet zo fanatiek als ikzelf. Mijn vrouw verzamelt vooral Cypraea’s en Trivia’s en mijn dochter verzamelt allerlei schelpen en fossielen. We zijn dan ook regelmatig op de Maasvlakte en de Kaloot te vinden. Muzee en daarna een dagje Scheveningen waren ook altijd erg leuke uitjes.

Ik gebruik Microsoft Access om mijn verzameling bij te houden en te labelen. Mijn kennis van automatiseren in Access is absoluut amateurniveau, maar vind het altijd leuk het programma net een stapje verder te brengen.