Nederlandse Malacologische Vereniging

Ook nieuw dit jaar: Anadara kagoshimensis

Van Wikipedia. Door Andrew Butko, CC BY-SA 3.0. We zien hier een enigszins afgesleten exemplaar.

Tussen de vele nieuwe soorten die ons land in het afgelopen jaar bereikten, is één opvallende tweekleppige: de arkschelp Anadara kagoshimensis. Deze soort heeft nog geen Nederlandse naam, maar we zouden naar analogie van onze oosterburen kunnen spreken van de Japanse arkschelp, of wellicht (zoals in een artikel in Spirula wordt gesuggereerd) Bolle arkschelp.

De schelpen van deze soort zijn inderdaad bol, opvallend dik, en licht behaard. De soort leeft onder andere in India, Sri Lanka, Indonesië, Noord-Australië, en in het verre oosten. Het vlees wordt met name in Aziatische landen gekweekt en gegeten. Hij is echter sinds de jaren ’60 ook bekend uit het Middellandse Zeegebied en inmiddels ook de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

In Nederland werd voor het eerste ontdekt in de Oosterschelde (Tholen) en later ook op het strand van Scheveningen. Het is heel goed mogelijk dat hij de Oosterschelde heeft bereikt via oestertransporten uit Bretagne, waar de soort inmiddels ook bekend is. Als de soort zich definitief in ons land weet te vestigen, verdient hij ook een plek op de Zoekkaart.

Meer informatie vindt u in dit artikel van Nature Today.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *