Nederlandse Malacologische Vereniging

Nieuw in Nederland: de ‘Gladde snavelneut’

‘Gladde snavelneut’ (foto Martijn Spierenburg)

Opnieuw heeft een molluskensoort ons land weten te bereiken. In Nature Today melden Bureau Waardenburg en Stichting ANEMOON  de vondst van de soort Yolida cf. limatula (Say, 1831), een zeer platte en gladde schelpsoort, met een bijzonder slot. De schelp werd levend aangetroffen in een bodemmonster uit de Westerschelde dat in september 2019 was genomen in het kader van wetenschappelijk onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Yoldia limatula is een soort die voorkomt in Amerika en Canada, en die nog niet eerder in Noordwest-Europa is aangetroffen. Totdat door DNA-onderzoek onomstotelijk de identiteit is vastgesteld hechten de auteurs eraan om te spreken over Yoldia cf. limatula. De toevoeging ‘cf.’ duidt aan dat de schelp het meest lijkt op de betreffende soort.  Omdat het om een exoot gaat heeft de soort nog niet een officieel vastgestelde Nederlandse naam. De auteurs van het artikel in Nature today stellen ‘Gladde snavelneut’ voor. Het dier werd verzameld in de omgeving van de Sloehaven. Het is dan ook aannemelijk dat hij door menselijk toedoen – via scheepvaartverkeer – in Zeeland is beland.

Het artikel in Nature today vindt u hier. De auteurs geven aan een meer uitgebreid artikel over deze nieuwkomer in een vaktijdschrift te willen publiceren.

3 gedachtes aan “Nieuw in Nederland: de ‘Gladde snavelneut’

  1. M.C. van Veen

    De stelling: De gevonden soort wordt Yoldia confer limatula genoemd, omdat het genetisch onderzoek er nog niet is geweest en derhalve niet onomstotelijk vast gesteld kan worden dat het daadwerkelijk deze soort betreft.
    Mijn reactie op deze stelling: een zeer groot gedeelte van taxonomische kennis is gebaseerd op morfologie en niet op fylogenie.
    Hoewel fylogenie steeds meer de trend zet, blijft morfologisch onderzoek niet alleen een valide maar ook een noodzakelijke methode om de juiste identificatie te geven: genetisch onderzoek naar een bepaalde soort kan pas plaatsvinden als deze soort eerst geïdentificeerd is en benoemd. (Uiteraard kan daarna een profiel gebruikt worden ter referentie.)
    Ik zie derhalve geen reden om cf. (confer, vergelijk) te gebruiken; het lijkt meer van doen te hebben met mode dan met wetenschap.
    Daarnaast zou het vereisen van een DNA profiel bij het determineren van een willekeurig specimen tot gevolg hebben dat niemand meer een soort op morfologische kenmerken mag identificeren. Wetenschap zou nog slechts een privilege voor grote instituten zijn en in handen vallen van een kleine groep academici.

    1. Jaap (J.H.) de Boer Bericht auteur

      Geachte heer Van Veen,
      Dit berichtje geeft een verkorte weergave van de tekst in Nature Today waarnaar verwezen wordt. Uw reactie kunt u desgewenst ook daar plaatsen.
      Vriendelijke groet, Jaap de Boer

  2. M.C. van Veen

    Geachte heer De Boer,

    Bedankt voor uw uitnodigende reactie.
    Zover ik weet biedt de desbetreffende pagina op Nature Today geen mogelijkheid om een openbare reactie te geven, maar mocht dit toch het geval zijn dan zal ik uw suggestie ter harte nemen en overwegen om mijn bericht ook daar te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *