Nederlandse Malacologische Vereniging

Nauwe korfslak in de schijnwerpers

In het eind 2019 verschenen digitale bulletin Zoekbeeld nr 9(1), uitgegeven door de Stichting ANEMOON, staat de Europees beschermde Nauwe korfslak Vertigo angustior centraal.

In deze special wordt beschreven op welke wijze gepoogd is een populatie van deze soort te behouden door middel van transplantatie van substraat, inclusief slakken. Ook wordt aangegeven op welke wijze deze actie gemonitord zal worden, om na te gaan of deze manier van transplanteren een effectieve aanpak is.

Verder wordt onder meer ingegaan op de mate van afname van de Nauwe korfslak in Nederland, en wordt betoogd dat de meest recente afname wordt veroorzaakt door keuzes in het natuurbeleid.

Dit Zoekbeeld-nummer geeft een behoorlijk volledig beeld van het wel en wee van deze fraaie, kleine landslak in ons land.

De betreffende Zoekbeeld vindt u hier (PDF).

Meer uitgaven van Zoekbeeld vindt u hier.

Deel, mail of print dit artikel:

2 thoughts on “Nauwe korfslak in de schijnwerpers

  1. Arno Boesveld

    Vreemd dat je als Nauwe korfslak specialist, die het landelijk verspreidings en monitoring onderzoek uitvoert, uitgesloten wordt bij het schrijven van een special over deze soort. Vreemd ook dat ik buiten mijn medeweten als medeauteur genoemd ben bij het artikel over translocatie van Nauwe korfslak. Hij is fijn, zoals ze Rotterdam zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *