Nederlandse Malacologische Vereniging

Najaarsvergadering NMV – Planktonische gastropoden: de stand van zaken


Evenementgegevens


Pelagische slakjes en ander plankton (Peijnenburg & Goetze, 2013)

Nederland is vooraanstaand op het gebied van onderzoek aan  Pteropden en Heteropoden. Deze relatief onbekende groepen slakken leeft vrij zwemmend (pelagisch) in oceanen. In het Engels hebben ze tot de verbeelding sprekende namen: ‘sea angels’ (zee-engelen) en ‘sea butterflies’ (zeevlinders). In het Nederlands worden ze wel aangeduid als ‘vleugelslakken’ en ‘vlerkslakken’.

In het verleden was het de onderzoeksgroep van Siebrecht van der Spoel die veel en belangrijk onderzoek verrichte aan deze groepen. En Arie Janssen is sinds vele decennia dé expert op het gebied van taxonomie, systematiek en evolutie van Pteropoden, met name van fossielen.

Binnen de UvA is het stokje van Van der Spoel overgenomen door Katja Peijnenburg (UvA/Naturalis) en haar onderzoeksgroep. Met behulp van de modernste onderzoekstechnieken proberen zij de grenzen van de kennis over deze interessante diergroepen te verleggen. Vandaag is het woord aan hen.

 

Programma:

10.30 uur Zaal open en koffie/thee

11.00 uur Opening door voorzitter Anthonie van Peursen

11.10 uur Korte inleiding door Jaap de Boer (NIOZ/Naturalis Biodiversity Center)

11.30 uur Lezing ‘Evolutie van de pteropoden. Nieuwe inzichten gebaseerd op DNA en fossielen’ door Katja Peijnenburg (Universiteit van Amsterdam/Naturalis Biodiversity Center)

12.15 uur Lunchpauze (lunch zelf meenemen of iets kopen in La Place)

13.45 uur Lezing ‘Atlantid heteropods: indicators of past and future ocean changes’ door Debbie Wall-Palmer (Naturalis Biodiversity Center). Deze lezing is in het Engels en gaat over het genus Atlanta.

14.30 uur Theepauze

14.45 uur Lezing ‘Op zoek naar miniscule slakjes in een immense oceaan’ door Lisette Mekkes (promovendus Naturalis Biodiversity Center & UvA))

15.15 uur Korte presentatie: ‘Verborgen schoonheid; recente beelden van planktonische gastropoden’ door Jaap de Boer (NIOZ/Naturalis Biodiversity Center)

16.00 uur Einde programma

 

We zijn te gast bij Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51 in Laren (provincie Noord-Holland, vlak bij Hilversum). Het museum is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Neem de trein naar NS station Hilversum en stap daar over op bus 108. Na 9 minuten uitstappen bij de bushalte St. Janskerkhof. De loopafstand naar het minder dan 1 minuut. Bus 108 brengt u ook vanuit Laren naar het museum (reistijd 6 minuten). Per auto is het museum eenvoudig bereikbaar: vanaf de A1, afrit 9 richting Hilversum. Na ± 400 meter linksaf, het museum ligt tegenover Restaurant La Place. Er is voldoende parkeergelegenheid. Het museum is rolstoeltoegankelijk. Deelname voor NMV-leden is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *