Nederlandse Malacologische Vereniging

NMV: excursie Flevoland – de Lepelaarsplassen en het Wilgenbos


Evenementgegevens


Voor de middagpauze bezoeken we de Lepelaarsplassen, tussen Almere en Lelystad. Dit prachtige natuurgebied met plassen, rietvelden en natte graslanden is een paradijs voor water- en moerasvogels. Wij gaan kijken naar de malacofauna. Het gebied is weinig toegankelijk en slechts rondom te bemonsteren. Toch zijn er in het verleden 8 soorten landslakken aangetroffen en 10 soorten zoetwatermollusken waargenomen.

Na de middag vertrekken we met de auto richting het Wilgenbos (6 minuten rijden). Dit reservaat is spontaan ontstaan aan de rand van de Knar, een pleistocene zandrug die een ondiepte in de Zuiderzee vormde. Toen eind jaren ’60 van de vorige eeuw Zuidelijk Flevoland droog viel, ontstond hier een bos dat zich heeft ontwikkeld tot ‘nieuwe oernatuur’. De constant vochtige atmosfeer maakt het schaduwrijke bos een ideaal leefgebied voor slakken die er massaal op stammen en takken huizen. In 2009 zijn de gebieden geïnventariseerd (‘Kruipende huisjes, p. 168 resp. 188). In het Wilgenbos zijn tot nog toe 16 soorten landslakken aangetroffen en 8 soorten zoetwatermollusken, maar er zijn nog meer soorten te verwachten. Daarom gaan we nu opnieuw kijken welke soorten hier leven.

Laarzen of anderszins waterdicht schoeisel is zeer aanbevolen. De deelnemers moeten zelf zorgen voor een lunchpakket.

Zowel de Lepelaarsplassen als het Wilgenbos liggen nabij het Gemaal De Blocq van Kuffeler in Zuidelijk Flevoland. We verzamelen om 10.30 bij het Bezoekerscentrum De Trekvogel van het Flevo Landschap. Adres: Oostvaardersdiep 16, Almere. Coördinaten: N52°25’01” / E5°13’16”. Het streven is na afloop (ca. 15.30) nog even na te praten bij het bezoekerscentrum.

Belangstellenden kunnen zich opgeven bij: Bert Jansen, e-mail natura-parva@planet.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *