Nederlandse Malacologische Vereniging

Nieuw aangetroffen: een brakwaterkorfschelp

Potamocorbula amurensis (foto Lex Kattenwinkel)

In de Schelde, op de grens van België en Nederland, is een nieuwe schelpensoort aangetroffen. Het betreft (alweer) een invasieve exoot, en opnieuw eentje met een slechte reputatie. De naam: Potamocorbula amurensis. De soort, die nog geen Nederlandse naam heeft, is een verre verwant van de inheems voorkomende korfschelp Corbula gibba, en eveneens een soort behorend tot de familie Corbulidae. Na een bericht op Facebook van Lex Kattenwinkel is de soort door meerdere vinders gemeld van de (Wester)schelde, aan beide zijden van de grens. Of de soort zich heeft gevestigd in ons land is nog niet bevestigd, maar het is wel waarschijnlijk. Deze voor Nederland nieuwe korfschelp is ondermeer te herkennen aan de ongelijke grootte van de kleppen (een kenmerk dat ook onze inheemse korfschelp karakteriseert, en ook het slot is zeer karakteristiek. Op andere plaatsen waar hij (ongewild) is geïntroduceerd leidde zijn komst tot het verdwijnen van een groot deel van de inheemse molluskenfauna.

 

6 gedachtes aan “Nieuw aangetroffen: een brakwaterkorfschelp

  1. Pingback: Molluskenfauna van Nederland steeds exotischer - Nederlandse Malacologische Vereniging

  2. Cynthia de Kruijff

    Beste,

    Het lijkt erop dat ik brakwaterkorfschelp heb gevonden, hij lijkt erop maar ook weer niet, het zou een Potamocorbula amurensis kunnen zijn.
    Ik heb deze gevonden in een monster van ons meetnet in de braakman. In dit monster zitten meer exoten.

    Kan ik deze opsturen naar iemand? Harry Raad zag ik staan?

  3. Jim Maste

    Hallo, ik vermoed dat ik deze schelp vandaag heb op gedoken in zijkanaal B in Spaarnwoude en de grootste schelp is 7cm lang met een dikke harde schaal!

    1. Jaap (J.H.) de Boer Bericht auteur

      Beste Jim, het zou belangrijk nieuws zijn in de wereld van de malacologen als je deze soort nabij het Noordzeekanaal hebt gevonden. Maar je beschrijving zou ook een andere soort kunnen betreffen: de Brakwaterstrandschelp Rangia cuneata. Misschien kun je een foto sturen van de schelp die je hebt gevonden?

  4. Pingback: Brakwaterkorfschelp vestigt zich in Nederland - Nederlandse Malacologische Vereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *